Sollicitatiebrief

Een sollicitatiebrief kun je beschouwen als een verkoopbrief. Je wilt er immers voor zorgen dat de lezer geïnteresseerd raakt in jouw kwaliteiten en je uitnodigt voor een gesprek. Bedenk voordat je begint aan het schrijven van een sollicitatiebrief wat je precies wilt overbrengen. Belangrijk om te vermelden is waarom jij geïnteresseerd bent in de vacature.

 

Misschien wel het belangrijkste in jouw brief is de openingszin. Ondanks de moeite die jij in je brief hebt gestoken bestaat de kans dat deze niet wordt gelezen. Als er veel sollicitanten zijn kost het lezen van brieven immers erg veel tijd. Dit kun je voorkomen door jouw brief te beginnen met een persoonlijke, originele en enthousiaste openingszin. Zorg er voor dat jouw brief niet te lang is: één A4-tje is ruim voldoende. Ook erg belangrijk is het voorkomen van taalfouten en lange, ingewikkelde zinnen.

 

Ga daarna geen algemeen verhaal vertellen over wat je hebt gedaan, dit staat allemaal al in jouw CV. Schrijf in je brief waarom jij de juiste persoon bent voor de functie en het bedrijf, en waarom de functie en het bedrijf voor jou zo interessant zijn. Noem hierbij kort je opleiding en ervaring, maar vooral jouw eigenschappen, competenties en vaardigheden zijn erg belangrijk om te vermelden.

 

Download hier enkele tips voor een volledige sollicitatiebrief